[Review] Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat on Acer Aspire 4530

Ubuntu Development Team has just released the latest stable version, Ubuntu 10.10, codenamed “Maverick Meerkat”. I have downloaded it yesterday few days ago, and now, I’m going to I have it installed on my box, Acer Aspire 4530 😀

From the ubuntu homepage, it said this release comes with a lot of changes. New installer’s interface, new amazing fonts,  and others. Yeah, I think in every release, it will be better than before.

FYI, my box is Acer 4530 with this specification :

Processor : AMD Turion X2 RM-70
RAM : 2GB (1.7GB, coz eaten by VGA)
VGA : NVidia Geforce 9100M G – 512MB
Wireless : Atheros Communications Inc. AR5001

Just like my review before, I’ll divide it into 4 categories, and final conclusion. Nah, lets begin the review 😀

  1. Boot Splash & Boot Time
    Boot splash in Ubuntu 10.10 still the same as Ubuntu 10.04. With ‘widower’ color –purple as its main color. Yah, personally, I like this color :D. About the boot time, fast. But I don’t think so, if I install a lot of programs in it, hahahaha lol. Here some Screenshots. I took them from the review before, hehehe (since it still the same as Ubuntu 10.04)

    Ubuntu 10.10 Grub Splash

     

    ubuntu 10.04 boot splash

    Ubuntu 10.10 Boot Splash

  2. Desktop Interface
    Still using Ambiance as the default theme. I don’t like this theme so much. Too dark, and its bottom corners isn’t rounded. ekkwkkwk. Besides, the position of the Window Button still placed on the top-left of the window. Makes me sick, hahahaha. Here is the default view (before) :

    Ambience Theme in Ubuntu 10.10

    And this is the new one (after customizing it a little)

    Little customizing

    Yeah, not too much new changes in the Desktop Interface that comes within this release. Oh, you will figured out that Maverick uses new font family, named “Ubuntu-font-family” or “Ubuntu”.

  3. Software
    Built in softwares that included in this release, I think still the same as previous release. Firefox, Evolution, Empathy, Pitivi. Hhh.. Those are softwares that I never use in Ubuntu. (except Firefox). I don’t know why the developer not including GIMP but adding such a program like Pitivi Video Editor. Oh my…
    Oh ya, there’s a change in Sound Applet. Now, it works together with Rhytmbox. See the screenshot below :

    Rhytmbox Integration with Sound Applet

    The other new software is Shotwell Photo Manager. This is the replacement for F-Spot Photo Manager. Hmm.. I never used both of them before, but I just tried the Shotwell, and I think its a good software. Here is the Screenshot.

    Shotwell in action - Ubuntu 10.10

    Ubuntu Software Center (USC) still available, and become the default program for any .deb file. Yeah, if you double-click .deb file, it will be opened using USC. Replacing gdebi installer which is the default program in the previous releases. 😀

    Ubuntu Software Center

    I just noticed, this program is easier to use for them who new in Linux. Yeah, it simplifies the procedure of installing new software that available from repository.

  4. Hardware
    All of hardware work perfectly by default in this release, except the VGA. We need to enable NVidia proprietary driver that available via Ubuntu Repository. It well tested by Ubuntu Developer, so we don’t need to worry. You can enable it from System > Administration > Additional Drivers. For me, I decided to install the driver from Official NVidia Homepage, not from the Ubuntu Repository.

    Ubuntu 10.10 - Additional Drivers

    FYI, my CDMA Modem, Haier CE100 detected as CD-ROM by default. We need to eject it to make it recognized as modem. Don’t worry, hahahaha 😀


  5. Conclusion
    So far, so good. I think you should try this one, and feel the differents by yourself :D. You could install others softwares from the repository. Hardware detection, I think improved a lot 😀 that really helpful.

 

Bonus :

Bonus - ClutterFlow View 😀

Bonus - Gloobus Preview, Mac's Quicklook for Linux

I hope this review would help you guys 😀
All images in this article belong to me, original from my desktop. Feel free if you want to use it in your article. 😀

Happy sunday !

Advertisements

15 thoughts on “[Review] Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat on Acer Aspire 4530

  1. Mau minta tolong nih,

    Saya pake modem HAIER CE100 tapi gak kedetect sama sekali di maverick (gak kedetect sebagai CDROM dan MODEM) jadi walupun saya colok modemnya gak ada tanda2 sama sekali modem di maverick saya..

    Modem saya kedetect cmn waktu pertama kali habis install maverick (modem dalam keadaan tercolok dari pertama boot sebelum install) ketika saya cabut modemnya tidak terbaca sama sekali kalo di colok lagi, saya harus eject lewat ubuntu lucid atau windows supaya bisa terbaca di maverick lagi…

    Ada yang bisa bantu solusi gak supaya modem saya bisa langsung terbaca di maverick?

    Makasih sebelumnya…

    • ditempat saya normal aja mas dwi. bisa konek – diskonek tanpa harus restart dulu :s
      ntar mungkin saya carikan solusinya, berhubung saya gak bisa onlen pake laptop gara2 chargernya rusak 😦

  2. wah bisa aja qm bud…suka merendah gitu!
    eh ane mau cerita pngalaman ane waktu make ubuntu nech…
    ane udah brhasil nginstal ubuntu pertama ane, maverick meerkat, sebenarnya bkn yg pertama sih. dlu prnah instal yg lucyd tapi krn lum ada passion jd ane jarang pake. nah sekarang mau bljar2 yg lebih jauh lg ttg linux khususx ubuntu jadinya ane install tu maverick.
    gini nech ceritanya,,kmrn waktu abis nginstal ubuntu 10.10 kok waktu dipake bentar gitu lappie ane jadi hang ya…gak tau kenapa. itu mmbuat ane smpat kmbali putus asa lagi waktu mau nyoba pake ubuntu. tapi hari jumat kmrn, ane iseng2 buka tu OS. eh setelah ane pake gak hang. trus ane update tu systemx. skrg ane pake aman2 aja bud! tapi sayangx kok lappie ane jadi panas ya… ente juga ngalami gak bud??
    yahh ini cm sekedar share aja sih….cukup bangga juga make OS yang legal gitu!hehe
    oyaa klo ada waktu boleh tuh mampir ke blog ane…ditunggu knjungannya. salam dari BangJohan. 🙂

  3. mAs budi… saya juga mengalami masalah yang sama dengan asda…
    bisa tolong dijelaskan disini? atau saya perlu mengirim hasil dmesg ke anda?
    gejalanya sama modem CE100 saya tidak ke detect…

  4. kebetulan saya juga pake laptop yang sama.saya juga pingin banget mas pindah ke ubuntu tapi saya juga suka game, makanya saya beli dengan spek gaming.nah game mayoritas masih minta windows, yang baru-baru juga masih minta windows.apa ada solusi yang bisa menjembatani

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s